'Iedere medewerker directeur'

08-06-2017    09:56   |    Peter Smulders

Een weblog van Peter Smulders. Hij is mede-eigenaar van Free Launch Training en Coaching. Dit bedrijf begeleidt al meer dan 20 jaar tuinbouwondernemers bij de professionalisering van hun organisatie en de mensen die daarin actief zijn.

“Wat is dát voor een titel?” hoor ik je denken. “Is die Smulders nu écht van het padje af?”. Ach, misschien wel. Maar de aanleiding van mijn blog heeft twee oorzaken. Oorzaak één is dat een van mijn klanten mij in paniek opbelt omdat, ná zijn teeltman Klaas, óók een van zijn talentvolle arbeidsmanagers, Robin, ergens anders gaat werken. Twee van zijn beste mensen in twee weken tijd weg! 

Oorzaak twee: een érg interessant bezoek met een aantal tuinbouwbedrijfsleiders aan een bedrijf dat het 'lean werken' volledig heeft doorgevoerd. En deze laatste ervaring wil ik u niet onthouden. 

Dit bedrijf werd geconfronteerd met een groot verloop van goed technisch personeel. In hun branche speelt dit probleem namelijk al langer. Het bedrijf werd óók geconfronteerd met efficiëntieproblemen. Geldverlies omdat productieprocessen onnodig inefficiënt waren.

Het Lean principe gaat uit van drie belangrijke basisregels:

1. bekijk je processen kritisch op inefficiëntie

2. elimineer verspillingen

3. zet de mens centraal.

Dat laatste element, zet de mens centraal, is cruciaal. Het bedrijf nam rigoureuze maatregelen. De functie van planner werd uit de organisatie geschrapt. De medewerkers werden verantwoordelijk voor hun gezamenlijke planning. Elk project, in gang gezet door een accountmanager, wordt nu uitgevoerd door een team van techneuten dat onderling het werk regelt. Eigenlijk is deze organisatie op zijn kop gezet. De medewerkers regelen zélf hun projecten en de planning daarvan. De directie faciliteert, ondersteunt en springt bij als het nodig is. Maximale verantwoordelijkheid voor elke medewerker om zijn/haar resultaat te halen.

Het gevolg: Minder verloop en gelukkige medewerkers, die eerder afgeremd dan gestimuleerd moeten worden. Het bedrijf is nu zó aantrekkelijk geworden om voor te werken dat goede, ervaren mensen spontaan solliciteren.

De conclusie van dit verhaal:  creëer een uitstekend werkklimaat voor je leidinggevend kader door méér verantwoordelijkheden lager in de organisatie te leggen en door een positieve werksfeer. Investeer in je mensen. Faciliteer ze optimaal zodat ze maximaal kunnen presteren. Bedenk: alles wat aandacht krijgt groeit. Kortom: maak ze directeur!

PS: Is het je opgevallen?  Ik heb nergens in deze blog gesproken over geld of hogere salarissen. Iets om over na te denken......

Succes!


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Zorgen over vertrek Lucas Vos

Vakbond FNV is onaangenaam verrast door het aangekondigde vertrek van CEO Lucas Vos bij bloemen- en plantenveiling FloraHolland. In korte...

Nieuw naam voor Greenport-WO

Greenport West-Holland is de nieuwe naam van Greenport Westland-Oostland. De oude naam van het regionale samenwerkingsverband tussen het...

Beleid Rabobank zet kwaad bloed

De crisis heeft er zó ingehakt bij Rabobank Westland, dat de grootste geldschieter in de glastuinbouwsector véél kritischer kijkt naar welke...

SO Natural wil signaal afgeven 23-10-2017    10:05
'Neem plant mee naar Binnenhof' 23-10-2017    10:01
'Koorddanser met touwallergie' 23-10-2017    09:40
Robot jaagt ongedierte weg 23-10-2017    09:38
'Foodsector verkondigt praatjes' 23-10-2017    09:20
Consument geeft meer geld uit 23-10-2017    09:11
6 nieuwkomers in Hillenraad100 23-10-2017    09:07
Innovatieworkshops managers 23-10-2017    09:06
Lucas Vos verlaat FloraHolland 20-10-2017    13:01
Stal planten in winter bij Wijnen 20-10-2017    10:17
  Ga naar het nieuwsarchief